marți, 13 martie 2012

Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor (III)

De la „audit de deseuri” la „programe de prevenire a generarii deseurilor”

Rezumat:

O intentie buna a legiuitorului care are toate sansele sa ajunga o formalitate fara rezultate concrete. Despre ce este vorba?

Evident despre obligatia „persoanelor juridice ce exercita o activitate de natura comerciala sau industriala” de a intocmi si implementa un program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri, incepand cu anul 2012. La baza programului trebuie sa stea un audit de deseuri.

Legea nu explica prea multe despre legatura dintre auditul de deseuri si programele de prevenire a generarii deseurilor, ci doar ordinea in care auditul este primul, iar programul al doilea. Ideea de baza este ca legea obliga persoanele mentionate mai sus sa detina si sa puna in aplicare un astfel de program, care are la baza rezultatele unui audit de deseuri (de ce nu doar a unui bilant al deseurilor!!!). Este o obligatie care insa nu are efecte in materie de sanctiuni: nu sunt prevazute direct amenzi pentru neindeplinirea acestei „obligatii”.

Am vrut sa vad in ce masura practica auditului de deseuri este cunoscuta la noi in tara. Nu am gasit o reglementare care sa detalieze ce si cum trebuie facut. Singura documentare este definitia prevazuta in anexa 1 la legea 211, dar si aceasta te confuzeaza ori te sperie daca totusi intelegi ceva...

Comentariu pe textul legii in pagina: http://regimuldeseurilor.blogspot.com/2012/03/de-la-audit-de-deseuri-la-programe-de.html


Mihai Dogariu
Trainer & Auditor QEHS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu