miercuri, 4 aprilie 2012

Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor (VI)

Despre transportul de deseuri

Asa cum ne-am imaginat, producatorii si detinatorii de deseuri transporta deseurile catre un colector, un valorificator ori un eliminator de deseuri cu scopul de a scapa de aceste deseuri. Nimic mai simplu. Si totusi, atunci cand vrem sa gasim transportatorul ideal pentru deseurile noastre, cum putem sa ne asiguram ca acesta este cel mai potrivit pentru nevoile noastre?

Am facut un tur al legislatiei de mediu si am aflat cateva aspecte interesante.

De unde am pornit? Evident de la noua lege privind regimul deseurilor, Legea nr. 211/2011. Ce am aflat?

Art. 22. - (2) Operatorii economici autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru efectuarea operatiunilor de colectare si transport au obligatia sa transporte deseurile numai la instalatii autorizate pentru efectuarea operatiunilor de tratare.

Am mers mai departe si am vrut sa aflu cine sunt acesti operatori autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru activitati de transport deseuri. Astfel am ajuns la anexa nr. 1 la Ordinul MMDD nr. 1798/2007, cu modificari ulterioare, care contine „lista activităţilor supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu”. Aici am aflat ca pentru codul CAEN 6024 (a se vedea modificarile la codul CAEN dupa anul 2008: cod CAEN 4941) corespunzator „transporturi rutiere de marfuri” este necesara autorizatie de mediu pentru transport rutier de substante, marfuri si deseuri periculoase. Deci transportatorii autorizati din punct de vedere al protectiei mediului au legatura cu deseurile periculoase.

Cum ramine atunci daca avem de transportat deseuri nepericuloase? Pentru acesti transportatori nu este necesara autorizatia de mediu.

Ne reintoarcem la Legea 211/2011. La articolul 36, legea prevede ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului „mentine un registru cu: a) operatorii economici care colecteaza si transporta deseuri in sistem profesional...”. Deci putem verifica daca transportatorul nostru este unul eligibil sau nu; sau mai bine nu intrebam!!!

In fine, am aflat ca, daca avem nevoie de un transportator pentru deseuri periculoase trebuie sa cautam unul autorizat si care detine o autorizatie valabila de mediu. Daca avem de transportat deseuri nepericuloase, atunci treaba este mai simpla, transportatorul nostru nu are nevoie de autorizatie de mediu, punct.

Dar mai ramine o intrebare la fel de interesanta. Dar daca producatorul ori detinatorul de deseuri este si transportatorul deseului? Atunci lucrurile se complica serios.

Am facut primul pas, am aflat cum este cu autorizatia de mediu si cu transportatorii de deseuri.

Ce urmeaza? Care este procedura pentru realizarea transporturilor de deseuri pe teritoriul Romaniei? Evident, aici raspunsul este unul cat se poate de clar: HG 1061/2008 se ocupa de transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei. Vom detalia acest subiect intr-un articol separat (mai multe detalii gasesti aici).

In loc de incheiere:

Am constatat din practica de audit ca in multe organizatii exista o perceptie personalizata asupra „responsabilitatii” asupra deseurilor, dupa ce acestea ajung in camionul transportatorului. Astfel organizatiile au inteles ca responsabilitatile lor inceteaza o data cu preluarea deseurilor de catre transportator: „de aici se descurca el, noi am facut tot ce trebuia si suntem in conformare cu legea...”.

Mda, dar Legea 211/2011 are o continuare la acest episod: articolul 23, alineatul (1) care prevede: „Producatorul sau detinatorul care transfera deseuri catre una dintre persoanele fizice ori juridice prevazute la art. 22 alin. (1), (n.n. - toate unitatile sau intreprinderile care desfasoara activitati de tratare a deseurilor) in vederea efectuarii unor operatiuni de tratare preliminara operatiunilor de valorificare sau de eliminare completa nu este scutit de responsabilitatea pentru realizarea operatiunilor de valorificare ori de eliminare completa.”

Tot HG 1061/2008 ne da raspunsul la intrebarea: „Dar cum dovedim acest lucru?” (Citeste mai mult aici...)

Mihai Dogariu
Trainer & Auditor QEHS